Västra skogens tunnelbanestation

Västra skogens tunnelbanestation

Konstnär: Sivert Lindblom

Tillkomstår: 1975

Material: Polerad sten


Kommun: Solna

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Västra skogens tunnelbanestation

Närmaste SL-hållplats: Västra skogen

En svart vågformad sten med ett vitt streck på inomhus.

Västra skogens tunnelbanestation. ©Sivert Lindblom/ Bildupphovsrätt 2019. Foto: Elisabeth Boogh

Namnet Västra skogen inspirerade konstnären att skapa en stämning av bergssalarna från Tolkiens sagor. På plattformarna ligger hans karaktäristiska ansiktsprofiler som sfinxer och betraktar de förbirusande tågen.

Mittemot rulltrappan hittar du en 18 meter lång profil i svart, polerad sten. Det är Sivert Lindbloms egen profil som gett skulpturen dess form. Skulpturens tunna vita linjer förtydligar profilen. De  fortsätter sedan i golvet och leder dig emot rulltrappan. Under valven mellan spåren ligger former som liknar övergivna skallar, delvis nersjunkna bland svagt formade kullerstenskullar. Scenografin skapar en känsla av saga och mystik.

Perrongerna lyses upp av det intensivt färgsprakande kaklet på den fristående bergväggen. Här har konstnären Ulrik Samuelson hjälpt till med färgsättningen. Färgerna följer bestämda och genomtänkta system som visar färdriktningen. Sivert Lindblom har i det mörka bergsrummet i tunnelbanestationen arbetat med skulpturer i kakel och terrazzo och format en suggestiv miljö som lockar fram fantasin, hos den tar sig tid att fundera och se.

En svart vågformad sten med ett vitt streck på inomhus.
Västra skogens tunnelbanestation. ©Sivert Lindblom/ Bildupphovsrätt 2019. Foto: Elisabeth Boogh.

Om konsten i Solna

Här presenteras konst som framförallt är knuten till Solna centrum men också till Hagalund och Västra skogen. Konsten är i flera fall platsspecifik, det vill säga att den har koppling till den plats där den är placerad. Konstnärerna har tänkt till, ibland med ambitionen att mjuka upp, ibland med att väcka minnen till liv. I Solna byggs det som aldrig förr. Här har vi fått vår nya nationalarena och ett nytt shoppingcentrum. På 1970-talet revs det gamla Hagalund och ur det reste sig de ståtliga blå höghusen. Konsten är från olika perioder och andas av både minnen och nytänkande.