Furusund

Furusund


Kommun: Norrtälje

Tillgänglighet: Ljudfil

Besöksmålstyp: Kust och skärgård

Närmaste SL-hållplats: Furusunds hotellplan

Vy över gräs och vatten. Långt bort kommer en stor båt.

Furusund. Foto: Elisabeth Boogh.

Furusund blev på 1800-talet en populär badort som lockade dåtidens kändisar.

“Jag minns en stund i Furusund” diktade Evert Taube och blev en i raden av diktare och konstnärer som inspirerats av den natursköna badorten i Roslagsskärgården. Furusund har en lång historia innan orten vid mitten av 1800-talet blev semesterparadis för förmögna stockholmare.

Ön i farleden

Ön, förr känd som Halsö, låg vid stora farleden och här fanns sedan gammalt värdshus och krog. Vid ryssarnas härjningar 1719 brändes platsen men byggdes snart upp igen. Sedan Finland gått förlorat i kriget mot Ryssland 1808-1809 blev Furusund tullstation och fick optisk telegraf. Telegrafstationen från 1837 är den enda bevarade i Sverige.

Semesterort för societeten

Den förmögne juveleraren Christian Hammer köpte Furusund 1883. Här skapade han en modern badort. Han lät bygga sommarvillor som fick romantiska namn och ett varmbadhus. Vid vattnet uppförde han en festhall där orkestrar spelade och kungligheter och societeten samlades. Kanske förknippas Furusund mest med August Strindberg. Han hyrde en villa här under sitt äktenskap med Harriet Bosse. Strindberg hämtade många motiv från Furusund. I “Fagervik och Skamsund”, stod Fagervik för Furusund och Skamsund för grannorten Köpmanholm på Yxlan. Astrid Lindgren är en annan kulturpersonlighet som sommartid bott i Furusund.

Sommargästerna åkte länge ångbåt till Furusund men när bron till fastlandet öppnades 1953 började en snabb expansion. Furusund är också genomfartsort för alla som ska med bilfärjorna till Yxlan och Blidö. Farleden förbi Furusund har också en lång historia. Den första kände besökare som ankrade här var den danske kungen Kristian I som i juli 1463 var på väg mot Ryssland med en flotta. Till minne av uppehållet finns en kompassros inristad i en häll ovanför hamnen. När koleran 1831 hotade Sverige upprättades en karantän vid Furusund.

SL har en busslinje till Furusund från Tekniska Högskolan i Stockholm och Blidösundsbolaget har turer från Strömkajen.

Visst du att…?

Den optiska telegrafen ingick i ett system med stationer där signalister med kikare tog emot och sände vidare meddelandet. Det tog 7 minuter till Stockholm.

Lyssna på en berättelse om Furusund

Lyssna på en berättelse om Furusunds historia och människorna som lockats hit under olika tider.