Tre sekel av krogverksamhet
År 1671 fick Barkarbys ägare Brita Cruus tillstånd att starta ett gästgiveri. I över 350 år har det alltså funnits servering i den röda krogbyggnaden! Tio år efter starten fanns förutom krögarens hus, två kamrar för resande, ett stall för 12-14 hästar och en källare.
Brita Cruus var barnbarn till Axel Oxenstierna och tillhörde därmed samhällets toppskikt. För en kvinna på 1600-talet var det ändå långt ifrån självklart att få driva ett eget företag. Brita Cruus lyckades genom hårt arbete, sinne för affärer och genom att hon blev änka som 17-åring och valde att inte gifta om sig. Med “änka” som civilstånd behöll hon sin myndighet och kunde driva gästgivargården på egen hand. Själva skötseln arrenderade hon ut. Krögaren hette Hans Tanto och hans släkt har gett namn åt Tantolunden på Söder. Brita Cruus tog hand om affärerna och gav också ut en receptsamling med 329 recept. Ett av dem beskriver hur man lagar ”Snömos”.
Värdshuset vid korsvägen
Barkarby ligger vid landsvägen mellan Stockholm och Enköping. Den gick där redan under medeltiden. Dessutom passerar den gamla häradsvägen mellan de kungliga slotten Svartsjö på Mälaröarna och Jakobsdal (idag Ulriksdal) i Solna. Lägen för en korg var alltså perfekt.
Krogbyggnaden, idag värdshuset Lasse-Maja, är till största del uppförd under 1700-talets första hälft. Äldst är den låga delen, som troligen är från 1671. Enligt ortstraditionen planerades mordet på Gustav III år 1792 på Barkarby krog. Ingemund Lilliestråle på Säby dömdes senare till fyra veckors fängelse för att han känt till, men inte berättat om, mordplanerna.
Torget och tinget
Torget hade tidigare en mer sluten karaktär. På en karta från 1768 finns bebyggelsen vid Barkarby torg inritad. Förutom gästgiveriet och tingshuset, fanns också ladugård, brygghus, smedja och två backstugor. Senare fanns även ett häradsfängelse invid landsvägen, avsett för dem som skulle ställas inför rätta i tingshuset. Det mesta av bebyggelsen revs omkring år 1900.
Vid torget hade även Sollentuna härad sin tingsplats från 1680-talet och fram till 1905. Idag ligger tingsrätten i Sollentuna. Det gula tingshuset vid Barkarby torg är troligtvis uppfört under tidigt 1700-tal. 1831 lät dåvarande ägaren Axel Ulrik Björkman reparera byggnaden och bygga till en vindsvåning. Mellan tingen användes byggnaden också som gästgiveri.
Lasse-Maja
Den mest kände brottslingen som stått inför rätta i tingshuset är Lasse-Maja, eller Lars Molin, som han hette. Tillsammans med två medbrottslingar stal han 1812 kyrksilvret i Järfälla kyrka. Han dömdes till spöslitning och kyrkoplikt samt livstids fängelse. Lasse-Maja satt av sitt straff på Carlstens fästning i Marstrand, men blev frigiven efter 26 år.
Efter att tinget 1905 flyttade till Haga tingshus, har byggnaden fungerat som sjukhem och förråd. Idag används huset för konferensverksamhet.