I Bredäng, på en höjd nära Mälarens strand ligger Villa Lyran. Huset byggdes som sommarnöje 1867 åt familjen Limnell som gjorde det till en träffpunkt för sina vänner ur kultureliten.
Har du varit “på lyran”?
Uttrycket “att vara på lyran” kommer troligtvis från Bredäng. Idag används det om en person är berusad och ursprunget hänger ihop med de bjudningar som Fredrika och Carl Limnell höll här under 1870- och 1880-talen. Då samlades tidens framstående personer inom litteratur, musik och konst i parets sommarbostad för “kolifej på Lyran”. Några som deltog i festligheterna här var Jenny Lind, Gunnar Wennerberg, Fredrika Bremer, Carl Snoilsky, Henrik Ibsen och Selma Lagerlöf. Även kung Oscar II gjorde ett besök. Sammankomsterna blev beryktade och även om de in inte främst var några fylleslag så är det är lätt att tänka sig trötta gäster som dagen efter pratade om att de varit på Lyran.
Grosshandlarvillans historia
Lyran är ett välbevarat exempel på en grosshandlarvilla, ett sommarhus som välbärgade stockholmare byggde åt sig under andra hälften av 1800-talet. Sommarnöjena kallas ibland grosshandlarvillor men även andra yrkeskategorier ur borgarklassen som blev förmögna när industrialiseringen kom igång byggde eleganta hus. De som hade råd flydde innerstaden där trängseln, bristen på rent vatten och den otillräckliga hanteringen av sopor och avlopp skapade sjukdomsepidemier. Längs Mälaren och i skärgården byggdes rymliga trähus. De främsta kännetecknen på dessa sommarnöjen är verandorna och snickarglädjen, ornamenterade trädetaljer som smyckar fasader, tak, fönster och staket.
Paret Limnell hade hyrt Jakobsbergs gård som sommarbostad och trivts så bra att de bestämde sig för att arrendera marken vid lyran på femtio år. År 1867 startade bygget av Lyran. De kommande årtiondena bodde de här mellan maj och september med sitt tjänstefolk, hushållerska, piga och betjänter. Även om platsen var rena landsbygden så gjorde ångbåtarna som trafikerade Mälaren det lätt att resa fram och tillbaka till Stockholm.
Villans namn kommer av att den byggdes på platsen för Leopolds lyra, en förgylld lyra i trä som Carl Gustav Af Leopold hade uppfört till minne av Carl Michael Bellman. Lyran ruttnade till slut sönder och ersattes av en ny, lite mindre lyra som står kvar på uppfarten till villan.
Historiska insikter och berusande utsikt
År 1961 köpte Stockholms stad både villan och annan mark i närheten för att bygga stadsdelen Bredäng. Under en period förföll Villa Lyran men restaurerades 1965-1966. Den inreddes då till konditori och fick en bostadslägenhet på övervåningen.
Ett besök på Lyran ger en bild av borgarklassens miljöer i slutet av 1800-talet. Interiören är i stort sett bevarad som den såg ut under tiden som privatbostad. Den skulpterade kakelugnen i husets största rum ritades 1868 av Johan Fredrik Åbom, arkitekten bakom Berns salonger, Södra teatern och gamla riksdagshuset. Utkikstornet med ett tak som kunde höjas och sänkas kan besökas för den som vill få sig ett träningspass i den vindlande trappan.
Mer om sommarnöjen
Utställning: Sommarnöjen
Ta ångbåten till 1800-talets semesterparadis och läs mer.
Till utställningenFilm: Sommarvillor
Byggnadsantikvarien guidar bland sommarvillorna i Nacka Strand.
Se filmen på YoutubeByggnadsguide: Sommarnöjen
Läs mer om sommarhusens funktion och utformning genom historien.
Till länsmuseets byggnadssidor