Hej!
Vi har precis startat ett nytt projekt på Stockholm läns museum. Projektet är en del av Samtidsbild, museets digitala plattform för insamling av nutidens bilder. Jag heter Stella och har fått förmånen att arbeta med detta från augusti till december. Jag är en musei- och kulturarvsvetare som tidigare har arbetat på museum och drivit projekt som inneburit ett samarbete mellan museet och dess publik. Jag har även arbetat på Skansen och tagit emot hundratals besökare i de historiska husen.
Men i höst ska jag vara på Stockholms läns museum och mitt uppdrag kommer vara att bjuda in fler grupper att dela med sig av sina bilder till Samtidsbild. I museets arbete fokuserar vi på olika platser och genomför olika aktiviteter i länet. Vi kan helt enkelt inte vara överallt samtidigt och därför gör vi nedslag på olika ställen. I höst har turen kommit till Fiskis!
Fisksätra är en förort i Nacka kommun, med inte mindre än 8000 invånare, detta gör faktiskt platsen till Sveriges mest tätbefolkade tätort! Här lever människor från över 120 nationer och här talas ungefär 60 olika språk. Jag skulle vilja påstå att platsen är unik – ett miljonprogram från 70-talet, inbäddat mellan villasamhällen och stora skogsområden, med både hav och sjö runt knuten. Många upplever platsen som en liten by, där alla känner alla och flera av de allra första hyresgästerna bor kvar i flera generationer.
Jag kommer vara på plats på Fisksätra bibliotek under nästan hela hösten. Där kommer jag vlogga, prata med människor om bilder, varför vi fotograferar och hur vi delar med oss av våra bilder. Jag kommer berätta om Samtidsbild och bjuda in personer till att vara med och skapa vårt gemensamma minne genom att bidra med fotografier. Årets tema för Samtidsbild är ”vardag” och för att göra det extra spännande att delta, arrangerar vi tillsammans med Fisksätra bibliotek, en fototävling i Fisksätra, där den bästa vardagsbilden utses. Vinnaren och några utvalda bidrag kommer dessutom presenteras i en utställning på biblioteket.
För mig är det viktigt att alla människor inkluderas i det gemensamma historieberättande och att museets samlingar återspeglar samhället som det ser ut. En förutsättning för detta är att alla har samma möjligheter till att ladda upp bilder på Samtidsbild. Men alla är inte lika vana vid digitala verktyg och det är långt ifrån alla som känner till Stockholms läns museum och vår verksamhet. Därför kommer jag, i samarbete med Fisksätra bibliotek, arrangera en serie workshops där vi visar och förklara hur appen och webbportalen fungerar, hur man laddar upp bilder och vilka villkor som gäller.
Som ett avslut på detta blogginlägg vill jag dela med mig av ett foto som redan finns i Samtidsbilds arkiv. Titeln är ”Fika med far” och bilden är tagen av Leila Khazal. Detta är ett exempel på hur en vardagsbild kan fungera som en dokumentation över den tid vi lever i. Exemplet visar också på hur viktig bildens kontext är. Leila har skrivit att ”Pappa har kört från Uppsala så vi kan träffas utomhus där vi kan hålla behörigt avstånd. Han har skaffat ett Corona skägg som gör honom olik sig, men rätt stilig tycker jag. Han dricker sitt kaffe ur en Ayran mugg och klagar över att det smakar yogurt. Jag hoppas att han skojar.”
Jag hoppas ni vill följa mig i detta projekt, jag tycker att det ska bli jättekul!
/Stella Waldenström, insamlingsassistent