Stckholms läns museum
Stockholms läns museum

Samlingar och arkiv NY

Samlingarna på Stockholms läns museum består av fotografier och arkivhandlingar. Fotografierna spänner från 1800-talets slut fram till idag. Arkivhandlingarna består främst av olika typer av dokument från vår verksamhet inom etnologi, bebyggelsehistoria och arkeologi.

Du kan ta del av länsmuseets och hembygdsföreningarnas samlingar på en och samma gång. Drygt 90.000 fotografier och dokument är digitala och går att hitta via söksidan.

Under rubriken “Samling pågår” hittar du allt som laddats upp till oss på museet av länets innevånare. Här finns alla bilder som kommit in via “Samtidsbild”. US: måste ändras eller länkas

Kollektivt kulturarv innehåller samlingar från flera av länets hembygdsföreningar och består av bilder på miljöer, människor och föremål från föreningarna. US: ta bort eller länka till nya KK på museet

Lite längre ner på sidan hittar du tips och råd om hur du använder samlingarna.

Kontakta oss

Vi tar gärna emot nytt material till våra samlingar. Hör av dig om du har fotografier eller dokument från länet som du tror passar på länsmuseet.

Har du frågor om fotosamlingarna eller arkivet kontakta oss via samlingar.kultur@regionstockholm.se

Fotografisamlingar

Länsmuseets fotografisamlingar är en blandning av fotografier från olika tider. En stor del är fotografier som museets fotografer och antikvarier tagit. Bland dessa finns bilder som visar byggnader, fornlämningar och kulturhistoriska miljöer.

En annan del av samlingen har tillkommit genom insamling av äldre fotografier, ofta genom gåvor från privatpersoner. Eller genom att samlingar överförts från till exempel Länsstyrelsen i Stockholm län eller andra museer.

En tredje del av fotosamlingen är insamlingen av vår tids fotografier. Det vill säga de bilder vi tar idag med mobiltelefoner och digitala kameror. Fotograferna har själva valt vilka fotografier som ska vara del av museets samlingar genom att ladda upp dem på ”Samtidsbild”.

Sedan 2024 använder vi samlingsdatabasen Primus och publicerar våra samlingar på söksidan Digitalt museum.

Administrativa handlingar och egna dokumentationer

I vårt arkiv finns Stockholms läns museums egna handlingar. Det är olika typer av administrativa papper om vår verksamhet men också kulturhistoriskt material från dokumentationer och uppdrag. Det går att hitta material inom etnologi, bebyggelsehistoria och arkeologi. Några exempel är dokumentationer av byggnadsminnen, kyrkor och kyrkogårdar samt handlingar rörande fornvård och arkeologiska uppdrag.

Rapporter

Länsmuseet har tidigare bedrivit uppdragsverksamhet inom arkeologi och bebyggelsehistoria. Uppdragen avslutades oftast med en rapport som finns i vårt arkiv. De flesta av de cirka 750 rapporterna finns också som pdf:er och är sökbara i museets digitala samlingar.

Kulturminnesrådets handlingar

Kulturminnesrådet var en föregångare till länsmuseets verksamhet inom kulturmiljövård och drevs av Landsantikvarien, som var placerad på Länsstyrelsen. Materialet består främst ärenden men även en del mindre utredningar och dokumentationer genomförda före 1976. Inget av materialet är digitaliserat.

Byggnadsinventeringar

En stor del av de byggnadsinventeringar som utfördes av Länsstyrelsen i Stockholms län under 1960-, 70, och 80-talen förvaras i vårt arkiv. En mindre del av inventeringarna är digitaliserade och går att söka i våra digitala samlingar.

Kollektivt kulturarv – hembygdsföreningars bilder

Kollektivt kulturarv är ett samarbete mellan länsmuseet, Stockholms läns hembygdsförbund och ett antal hembygdsföreningar i länet. Föreningarna digitaliserar fotografier och föremål som sedan publiceras på den gemensamma webbplatsen Kulturarv Stockholm. Det går också att söka i materialet på länsmuseets söksida.

Byggnadsinventeringar

Många tusen byggnader och miljöer i länet inventerades främst under 1960-, 70- och 80-talen. Inventeringarna genomfördes oftast på uppdrag av en kommun men med personal och handledning från länsstyrelsen. Resultatet av inventeringarna användes som underlag både för planering och för handläggning av byggnadslov. Inventeringsverksamheten har fortsatt sedan den första omgången och kommunerna tar genom nya inventeringar fram underlag till sin planering. De äldsta inventeringarna är idag av stort kulturhistoriskt värde, många byggnader och miljöer är helt förändrade sedan inventeringstillfället.

Byggnadsinventeringarna är utförda under en längre tidsperiod och med olika metoder och urval. Vissa inventeringar har en tidsgräns tidigt på 1900-talet, andra har bara tagit med en viss typ av byggnader. Sättet att värdera byggnader och miljöer har också förändrats genom åren. Byggnader och miljöer som inte tagits med i inventeringarna eller har en låg värdering kan vara mycket intressanta idag. Den ursprungliga värderingen är: röd – omistlig, grön – värdefull, gul – intressant. Antingen är det hela bebyggelsemiljön eller endast enstaka hus som har värderats.

Det är nästan alltid bara byggnadernas exteriörer och den närmaste omgivningen kring husen som är inventerad och värderad. Inventeringarna omfattade sällan interiörer.

Hitta inventerade byggnader

Materialet förvarades tidigare hos länsstyrelsen men finns sedan flera år tillbaka hos länsmuseet. En liten del av inventeringarna är digitaliserade. Övrigt material går att leta i med vår hjälp. Vi har publicerat ca 3 500 inventerade fastigheter. Främst är det hus på landsbygden sorterade efter socken. Det finns också byggnader som vid inventeringstillfället låg på kyrkans eller landstingets mark. Du hittar information om den enskilda fastigheten men också om själva inventeringen.

Här kommer du direkt till de publicerade byggnadsinventeringarna. Du kan söka efter en fastighet i sökrutan, välja att läsa inledningstexten i en inventering (om inventeringen) eller bläddra mellan alla inventerade byggnader (fastigheter).

Det är inte helt lätt att hitta en fastighet, både fastighetsbeteckning och gatuadressen kan ha ändrats. Så testa gärna och sök på lite olika gatunamn, fastighets- och kvartersbeteckningar.

Hjälp oss med mer information

Känner du igen några byggnader? Vad har hänt sedan inventeringen? Lämna gärna lite information i kommentarsfältet under respektive byggnad.

Mellangården och Norrgården i Väsby, Länna socken är ett exempel på alla jordbruksfastigheter som finns med i inventeringarna. Foto: Anna Britta Nilsson, 1969

Andra inventeringar

Är du intresserad av byggnader i Stockholm stad kan du söka efter inventeringar i det Digitala stadsmuseet. Även många av länets övriga kommuner har gjort egna inventeringar som ibland går att hitta på deras webbplatser annars på biblioteken eller i arkiven. Några kommuner har lagt sina inventeringar i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister. I bebyggelseregistret finns också länets byggnadsminnen och kyrkor.

Rapporter

Arkeologiska rapporter

Länsmuseets uppdragsverksamhet har sedan slutet av 1980-talet producerat hundratals arkeologiska rapporter. Du hittar länsmuseets alla arkeologiska rapporter i vår samlingsdatabas. Rapporter från 2013 och framåt hittar du också i Riksantikvarieämbetets arkivsök. Där kan du söka på till exempel kommun, årtal, institution eller fornlämningsnummer.

Bebyggelseantikvariska rapporter

Även länsmuseets arbete med det bebyggda kulturarvet resulterar varje år i  olika rapporter. I dessa redovisas resultaten av inventeringar, renoveringar eller förändringar som rör kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller miljöer i länet. 

Du hittar rapporterna i vår samlingsdatabas.

Hör av dig om du inte hittar eller om rapporten inte finns i PDF-format.