Nästa stopp i Rotebro ligger inbäddat i grönska vid Jästbolaget. Här utanför fabrikens höga stängsel berättar Tomas, som är son till en av fabriksarbetarna på Jästbolaget, om sin barndom i tjänstebostäderna. Vi träffas vid träden som i hans barndom stod utanför bostaden och brukade fungera som fotbollsmål för traktens barn.
“Vi bodde vid Jästbolaget från 1951 till 1962. Det fanns lite tjänstebostäder runt omkring, det var kanske fem hus. Det var en idyll kan man väl säga om man jämför med hur barn har det idag. Det låg en sjö där så man kunde fiska och bada. Det var inte så många barn där men det var några stycken.
Det var ju tjänstebostäder så det var bara folk som jobbade där som hade lägenhet i de där husen. 1951 då var jag väl fyra år och jag var femton år när vi flyttade därifrån. Jag minns till och med att det var så att dem hade isvakt där till husen som bodde där innan kylskåpets tid. Då var gubbarna där och sågade upp isblock från sjön och la det i ispack. De köpte riktig frys och kylskåp sen föräldrarna men jag minns även det och det var väl i början av femtiotalet. Alla de här husen som det bodde folk i är ju rivna. Den vackraste byggnaden från Jästbolaget, fabriksbyggnaden, den rev dem också. Det var ju ett hus som var lite mer landmärke, det tycker jag. Det stod en klocka i så man alltid kunde se vad klockan var.
Jag minns att i början när vi bodde där var det till och med utedass. Alltså det var nog i början på femtiotalet, det ordnade de ju sen. Men badkar till exempel det hade vi inte i huset jag bodde utan det fanns i Jästbolaget där gubbarna gick och badade och duschade och så där. Det var väl en anställningsförmån att få bo där men det var inte så modernt och fint.
Det kallades för Rävlyan. Sen fanns det ett annat gult hus som hette Gula villan och lite längre bort mot Sollentunaholm ett som hette Änkevillan. De här tre husen var gula allihop, sen fanns det väl två röda hus men om de hade något namn det minns jag inte. Det hette ju Tallbacken där, Tallbacken 1 där vi bodde. Ja det var väl ungefär tre rum och kök där nere sen fanns det väl två familjer till i huset men mina två systrar fick eget rum uppe på vinden kan man säga.
I skolan var det väl inget man var stolt över. ”Bor du vid Jästbolaget?” men det är väl klart att det var inget konstigt, det gjorde ju en och annan. Man tyckte väl själv att det var lite udda eller annorlunda eller vad man ska säga. De andra bodde ju mer i vanliga hus. De kunde väl skämta ibland om det luktade. Jag vet att någon klasskompis sa ”ja nu vädrar Tomas mamma för det luktar jäst” eller nåt sånt där. Skojade lite så där som man gör i skolan. De tyckte väl att det var kul ibland att komma och hälsa på. Det var lite annorlunda miljö där.”
Bilder från Jästbolaget
I tjänstebostäderna på Jästbolagets område bodde tjänstemän och fabriksarbetare fram till 1970-talet. Samhället runt fabriken beskrivs ofta som en liten by avskild från resten av Rotebro. Husen revs när det blev omodernt med tjänstebostäder och idag är det svårt att se spår efter husen om man inte vet precis var de låg. Ett och annat fruktträd skvallrar om att trädgårdar en gång funnits sida vid sida med fabriksområdet.
Jästbolaget väcker irritation och värmer
Företaget Jästbolaget grundades 1884 och flyttade till Rotebro 1893. Det gör fabriken till Sollentunas äldsta aktiva fabrik. När den grundades fanns flera jästfabriker i Sverige, men sedan 1970-talet är jästfabriken i Rotebro landets enda. Att Sverige har tillgång till egen bagerijäst ses som viktigt ur beredskapssynpunkt. Därför har man infört en avgift på importerad jäst, som gör det fördelaktigt för bageriet och konsumenter att köpa jäst från Sverige.
Fabriken är idag känd för att den ibland släpper ut doft till området runtomkring. Många tycker att det luktar illa. Men fabriken gör också nytta genom att värmen som uppstår vid jäsning tas om hand och används för att värma upp villor i området.
Det finns planer på att bygga bostäder runt fabriksområdet. De planerade bostäderna skulle delvis hamna på samma platser som de tidigare arbetarbostäderna legat på. Det nya bostadsområdet skulle då koppla ihop Norrviken med Rotebros centrala delar.