Livet i Helenelunds centrum

Nu har vi rört oss från Tureberg till Sollentunas sydligaste kommundel, Helenelund. Den här platsen har fått sitt namn från den första torparfrun i ett gammalt torp vid parkvägen som uppfördes 1840. Hon hette Helena Gustavsdotter.

Utanför Kummelbykyrkan träffar vi Eva-Maria som är på väg till babyrytmik i kyrkan med ett av sina barn. Hon berättar hur det är att bo i Helenelund och hur hon tror att platsen kan påverkas av den kommande tvärbanestationen.

”Det är väldigt enkelt både att åka till stan och att komma iväg. Det tar ju bara 2 minuter för oss att komma till stationen. Vi har sprungit några gånger när man hör att det plingar. Det finns ju mataffär, som har väldigt långa öppettider, så det är väldigt enkelt. Eftersom vi har två småbarn nu, så har man ju upptäckt en annan del av kommunen, öppna förskolor. Det är ju väldigt bra i Sollentuna, alltså öppna förskolan har varit jättekul. Man blir väldigt tacksam att man bor i en så lättillgänglig kommun. Det är verkligen toppen. Mina föräldrar har beskrivit Helenelunds centrum förr. Då fanns det bibliotek i Helenelund och något café. Det fanns då ett Systembolag tror jag till och med. Det behövs kanske inte just i Helenelund, men det var lite mer liv liksom. Jag tror att Helenelunds centrum skulle må bra av lite mer kärlek från kommunen.

Det kommer att utvecklas mycket här för nu byggs ju tvärbanan. Så nu är det en gigantisk byggarbetsplats precis på andra sidan stationen. Det är otroligt mycket skog och natur som har tagits bort. Från början blev jag superledsen av att se det. För det var ju väldigt grönt här tidigare. Det är väl både själva tvärbanan och att motorvägen leds om tror jag. Jag har inte riktigt förstått allt, men det är ett mycket stort projekt. Helenelund kommer att bli sista stoppet på tvärbanan. Så det kommer ju innebära mycket för Helenelund. Förhoppningsvis kanske det bli lite mer caféer och andra mötesplatser. Jag tror att det kommer hända väldigt mycket. Det ska bli intressant att se.”

Helenelund är Sollentunas sydligaste kommundel och innefattar naturreservatet Tegelhagsskogen intill Edsviken.
Karta över Sollentuna kommun med kommundelen Helenelund markerad.

Kummelbystenen

Helenelunds byggarbetsplatser vittnar om en kommande utveckling i kommundelen. Men här finns också berättelser om människor som befolkat platsen för mycket länge sedan.

Ända sedan järnåldern har människor bott kring Sollentuna. Om det vittnar flera intressanta fornlämningar. Kungshögen och gravfältet i Engelska parken hör till de mer kända. Kummelbystenen som ligger vid Kummelby kyrka är också en spännande fornlämning. Det är en runsten som arkeologerna har daterat till sent 1000-tal. Inskriptionen på stenen lyder ungefär så här på modern svenska: ”Helga lät resa stenen efter Svärting, sin man, och efter Östen och efter Häming, sina söner. Och Igulfast (ristade).” Idag saknas toppen av stenen, och därmed också några runor, men texten går ändå att tyda för de som kan läsa runor.

Kummelbystenen är av granit. Den är 2 meter hög och cirka 1,5 meter bred. Det var i samband med rivningen av Kummelby gård 1953 som stenen hittades. Då grävde man på den plats där Kummelby gamla by legat och stenen dök upp bland fyllnadsmassorna.

Den text som finns på Kummelbystenen är typisk för vikingatiden. De allra flesta runstenar har ett liknande budskap där en person berättar att hen rest stenen för en släkting. I vår tid kan det kanske verka underligt att göra ett så svårt jobb som att hugga in text i en sten. Men tänk så spännande att vi kan ta del av människors livsöden upp till 1000 år senare!

Kummelbystenen undersöks av runforskaren B F Jansson, 1953. Bilden kommer från Sollentunas kommunarkiv. Fotograf: Okänd.
En man sitter på huk med ena handen vilande mot en runstens ristade runor.