Bronsåldern
Under den här perioden ökade befolkningen i Stockholmsregionen och kunskapen om att blanda koppar och tenn för att få brons skapade nya förutsättningar för tillverkning och användning av verktyg och andra föremål. Eftersom koppar och tenn fanns i andra områden i Europa blev kontakter och handel en maktfaktor.
Det finns inga namn eller skriftliga källor från den här tiden men från arkeologiska fynd vet vi trots allt en hel del om perioden när vi började använda brons. Viktiga fynd från den här tiden är de fascinerande hällristningarna. I Stockholms län har vi ett stort antal hällristningar som till exempel vid Slagsta i Botkyrka och Örsta vid Angarnssjön i Vallentuna. Hällristningarna är svåra att tolka, men kanske berättar de om religiösa föreställningar och myter från bronsåldern men det kan också vara ett rituellt språk som används för att kommunicera med olika gudar.
Arkeologer har också hittat boplatser, gravar och till och med gammal åkermark som använts under bronsåldern. Fynd från boplatser berättar om livet och samhället under denna spännande period, och från gravarna kan vi lära oss mer om människornas inre liv.