Centralstat och kungamakt
En dramatisk period när Sverige erövrade områden i sin närhet och blev en stormakt. Trots många krig ökade befolkningen med nära det dubbla och en stark statsmakt utvecklades. Till de många krigen behövdes soldater och på 1680-talet värvade kung Karl XI sina soldater genom att i utbyte erbjuda dem ett torp. Runt om i länet finns många av dessa torp kvar, idag ofta använda som sommarstugor.
Det mesta av kronans mark tilldelades också adeln som betalning för insatser i de många fälttågen. Det gjorde att vid mitten av 1600-talet var tre fjärdedelar av marken kring Stockholm i adelns ägo. Många herrgårdar och säterier växte nu upp runt om i länet, vid Mälaren och utmed landsvägarna som ledde in till staden. Välbevarade praktanläggningar från denna tid är Lämshaga på Värmdö, Sandemar och Årsta i Österhaninge, Runsa i Ed och Steninge i Norrsunda. De många krigen var under den här tiden en ständig plåga för den övriga befolkningen och bönder tvingades bli arrendebönder på adelns många gods.
För att få yrkeskunnigt folk till de många järnbruk och fabriker som anlades under 1600-talet lockade staten till sig utländsk arbetskraft. Experter på papperstillverkning flyttade hit och valloner som var skickliga smeder kom från nuvarande Belgien.