Om industrialiseringen
Under industrialiseringen urbaniserades regionen och antalet invånare i länet mer än tredubblades. Nya delar av staden växte fram, som Djursholm, Saltsjöbaden och Täby. Järnvägen band ihop länets delar, från norr till söder och längs med järnvägen växte industrier fram.
Under industrialiseringen kom också en byggnadsstadga som krävde att varje stad och köping skulle ha en byggnadsnämnd och en lokal byggnadsordning. Stadgan gällde för Stockholm och de andra städerna i länet men från år 1900 även för de municipalsamhällen som bildades inom landsortskommunerna där tätorter växte fram.
Stockholms utbyggnad från mitten av 1800-talet påverkade den industriella utvecklingen i länet i stort. Byggnadsmaterial hämtades främst från Mälarområdet men senare anlades tegelbruk på Mälaröarna och Mälarens södra strand vid Botkyrka och Enhörna. Gatsten som behövdes till Stockholms gator och byggnader höggs vid Stenhamra på Färingsö, medan det mesta av byggnadsstenen hämtades från stenhuggeriet på Vätö i Roslagen.